Екип Контакти

Лазерна хирургия

Покажи

Лазерна корекция на диоптри

Ексхимерните лазер се прилагат през 80-те години за изработване на компютърни чипове. Приложението на тези лазери в очната хиругия набира бърза популярност. Лазерът излъчва ултравиолетова светлина, която се абсорбира от повърхностната част на роговицата. Ексхимерните лазери са изключително прецизни.
Проф. Танев и проф. Гугучкова са едни от първите специалисти на лазерната корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм в България.
Покажи

Лазерна хирургия при глаукома

 • Селективен лазер

  Селективната лазерна трабекулопластика (SLT) е пластично разширяване на отводящите пътища на вътреочната течност.

 • Ендоскопска циклофотокоагулация

  Специализиран лазер (810 nm) се използва за ендоскопска коагулация на клетките, продуциращи вътреочната течност. Резултатът е дозирано намаляване на производството на вътреочна течност и съответно намаляване на вътреочното налягане (ВОН). Тази хирургия често е единствената възможност за лечение на високо ВОН. Напр. при непоносимост на локална терапия, при заболявания на конюнктивата, при предишни операции и др. Тази хирургия позволява комбинация с други операции и притежава голям безопасен профил. Единствената хирургична алтернатива при ирис-плато синдром.

  Тази хирургия се прилага в България единствено от екипа на проф. Танев.

Покажи

Лазерна хирургия при други очни заболявания

 • Лазерна хирургия при закритоъгълна глаукома.
 • Лазерна пупилопластика (пластика на зеницата), иридопластика и др.
 • Лазерна хирургия на вторична катаракта.
 • Лазерна фотокоагулация при диабет, съдови заболявания, отлепване на ретината и др.
 • Лазерна дакриоцисториностомия със специализиран лазер (980 nm).

Тази хирургия се прилага в България единствено от екипа на проф. Танев.

Покажи

Хирургия на катаракта

Съвременната хирургия на катарактата (перде), представлява „втечняване” на човешката леща и имплантация на висококачествена мека вътреочна леща. Модерната катарактна хирургия е минимално инвазивна, безшевна и с бърз възстановителен период. През малки тунелни отвори „втечнената” леща се изсмуква, при непрекъсната перфузия.
Най-разпространено е използването на операционна система за „втечняването” на катарактата е с ултразвук (УЗ). По-точно се касае за ултразвукова емулсификация на лещата. Тази оперативна техника с УЗ се прилага в офталмологията от 1972 г (Ch.Kelman). В България е въведена от проф. Танев през 1978 г.
В съвременната катарактна хирургия вече се прилага и лазерното „втечняване” (лазерна фотолиза на катарактата).

Преимуществото на лазерната хирургия на катаракта, спрямо УЗ емулсификация е:
 • избягване на температурното натоварване на вътреочните тъкани от УЗ емисия
 • разрезите за манипулация са по-малки
 • окото се натоварва с по-малка енергия
Понастоящем екипът на проф.Танев предлага рутинно и лазерната катарактна хирургия.
Покажи

Вътреочни лещи

Вътреочните лещи са създадени да заместват човешката леща при хирургия на катарактата. Те се поставят през самозатварящи се микро-отвори, без необходимост от шевове. Вътреочните лещи имат различни високотехнологични свойства. Те могат да коригират диоптри и астигматизъм. Специфичен вид т.нар. мултифокални лещи. Този вид лещи осигуряват независимост от очила. По време на прегледа се преценяват нуждите и въможностите на зрението ви, както и видът на вътреочната ви леща – монофокална, асферична, торична, мултифокална леща или комбинацията от тях.

Екипът на проф. Танев предлага и корекция на диоптрите чрез поставяне на лещи вътре в окото, без да се променят другите очни тъкани. Тази техника позволява премахването на очилата и на контактните лещи, независимо от големината на диоптъра при късогледство, далекогледство и астигматизъм.
Покажи

Хирургия на глаукомата

Глаукомата е очно заболяване, което може да доведе до увреждане на зрителния нерв. Рисков фактор за болестта е повишеното вътреочно налягане.  В повечето случаи лечението е чрез капки за очи. В редица случай ефектът на капките е недостатъчен или се изчерпва. Тогава хирургично лечение на глаукома може да осигури необходимото налягане.

 • Пенетрираща филтрационна хирургия (трабекуектомия с импланти)
 • Непенетрираща филтрационна хирургия (дълбока склеректомия, каналопластика)
 • Лазерни хирургични интервенции (циклофотокоагулация, трабекулопластика, иридотомия)
Покажи

Хирургия на стъкловидното тяло и ретината

Ретината е разположена в задна част на окото. Роговицата и лещата фокусират света около нас върху ретината. Тази зона на окото пренася образите до мозъка. Редица заболявания на ретината се лекуват чрез хирургия. Тази хирургия се извършва през микро-отвори (под 1mm) и често не се налага да се поставят шевове. Ние използваме микроскопична камера с висока раздделителна способност за наблюдение на окото отвътре по време на операцията. Този вид хирургия е популярна с наименованието ендоскопска. Тя се извършва само при нас.

Извършваме операции при отлепване на ретината, макулни дупки, премахване на мембрани и кръвоизливи пред и зад ретината.
Хирургични интервенции при усложнения от диабетна ретинопатия, артериална хипертония и др.
Покажи

Хирургия на клепачи, мускули и придатъци на окото

Клепачите имат предпазна функция и осигуряват гладък слъзен филм. Заболяванията на клепачите са свързани с позицията им – птоза, ектропион, ентропион и др.
Туморите на клепачите се лекуват изключително по оперативен път.
Извършваме пластично-рекоструктивни интервенции на клепачи при туморни заболявания или позицията им.
Предлагаме естетична хирургия на клепачите (блефаропластика) и инжектиране на невротоксини и филъри.
За лечение на запушени слъзоотводящи пътища предлагаме безкръвната, безшевна, безболезнената, амбулаторна лазерна дакриоцисториностомия (лазерно възстановяване на слъзоотводящите пътища).
Покажи

Заболявания на роговицата и очната повърхност

Заболяванията на роговицата и очната повърхност са:

 • Кератоконус
 • Fuchs’ дистрофия
 • Булозна кератопатия
 • Наследствени роговични дистрофии
 • Цикатрикси и цикатризиращи заболявания
 • Изгаряния и травми на роговицата
 • Недостатъчност на стволови клетки
 • Птеригиум и пингвекула (външно перде)
 • Тумори
 • Други заболявания на роговицата и очната повърхност
Често тези заболявания налагат хирургично лечение. Роговицата е една от тъканите на тялото, която се трансплантира най-често в областта на хирургията. Трансплантацията на роговицата се нарича кератопластика. Не се налага системно приемане на лекарства за подтискане на реакциите на организма към транспланта, както се налага при други трансплантации в тялото ни. Характерна особеност на нейните заболявания е засягането на отделни нейни слоеве. Съвременната трансплантация на роговица позволява да се извършва и послойна трансплантация (ламеларна кератопластика). При засягане на предните слоеве се трансплантира само предната част (DALK). При засягане само на ендотела се трансплантира само задната част (DMEK, DSEK). Ламеларната трансплантация е начин да се осигури минимално инвазивна хирургия с бързо въстановяване на пациентите. При засягане на всички слоеве на роговицата се извършва кератопластика на всички слоеве (пенетрираща кератопластика).

© 2012 Очна клиника Зрение